399 tag, 107 autó a parkolóban, ebbol 29 bérelheto!
Stift Úr kiütötte a Volvot I. rész

Stift Úr kiütötte a Volvot I. rész

- 2010.10.12 20:29

Múltkoron készült egy írás a lassan 3 millió mérföldet futott Volvoról. Hozzánk is került egy javításra


Pár hete landolt nálunk egy bordó P1800 S. A panasza, hogy hirtelen füst jött a váltó körül és azonnal megálltak vele. Megnéztem a váltót. Kicsit "új hullámos" lett. A szokásos 1-2-3-4-R helyett R-0-3-4-R-re változott.

Ahogy nekiálltunk egyből egy megszokott sufniságba ütköztünk. A kardánkereszt csavarjai gyakorlatilag gömb alakúak voltak. Soha nem értettem miért kell spórolni pár száz Forinton. Egyből előkerült a flex. Így már könnyebb volt szót érteni a frissen lefejezett gömbcsavarokkal. Közben belülről is elkezdtem a bontást. Hogy hozzáférjek meg kellet lazítanom a fűtő radiátort. Szerencsére engedett annyit, hogy szétjöjjön. Miután lefejtettem a kulisszát bevillant a tervezés brilliáns megoldása. Tegyük a csavart a sertés fa***ba majd kihalásszák. Mondanom sem kell hely lett volna neki csak így biztosan jobban aludtak a svédek. Sebaj, megoldottuk. Előttünk már barbárkodtak ez látszott a váltót körül ölelő lemezen is. Kikötöttem az OverDrive kábeleit. Már majdnem készen is állt a levételre.

veteran-auto.hu Volvo P1800 gearbox, volvo P 1800 váltó szétszedésMivel a kuplungot is leszeretnénk ellenőrizni azt is kilazítottuk. A kiemelő szerkezetet védő borító lemeznek az alja hiányzott. A fogaskoszorú "segge" igen csak fázhatott. Összeszereléskor ezt is javítani kell majd.

 

 

 

 

Kis meggyőzéssel el is váltak egymástól az alkatrészek, de csak nem akartak lejönni. Reménykedtünk, hogy a kardán enged annyit. Telefonos segítséget követően reményeink el is haláloztak. Kardánt is lekötöttük.

veteran-auto.hu Volvo P1800 gearbox, volvo P 1800 váltó szétszedés

Szépen le is húztuk a váltót. A kíváncsiság már megevett vajon mi lehet a baja? A fogaskerekek kiváló állapotban vannak. Kotyogás, lógás nem jellemző. Nézegettük, de csak találgatások voltak. Mivel rendes rajzot nem találtunk a váltó ezen részéről az autó tuladonosa fórumon érdeklődött. Szerencsére az egyik fanatikus már mutatta is a képet, hogy mivel érdemes kezdeni. Én már meg is feledkeztem erről az alkatrészről. Kicsit megette az idő és kotyogott, illetve le-fel mozgott a tengelyen. Ez volt az oka miért volt 2 hátramenet és miért tűnt el a 2-es fokozat. Mikor behúztuk a váltot tovább siklott. Hátrameneti fokozatban pedig nincsen több irány így természetes, hogy megakadt mikor a 2.-at próbálgattam. A talpraállásról jövőhéten írok.

veteran-auto.hu P1020161psc.jpg

 

 

B.R.