399 tag, 107 autó a parkolóban, ebbol 29 bérelheto!

Elvis Presley és a Cadillac

- 2009.02.03 12:00

Elvis maga volt a Rock 'N' Roll királya és imádta az autók királyát vagyis a Cadillac-et. Sok modell megfordul a kezei között, de ezt a lenti lista igazolja is. Ugyanakkor rengeteget el is ajándékozott.


Amire konkrétan emlékszem egy dokumentumfilmből:
Egy szállodai portás (az a muki aki az ajtóban áll) megdícsérte frissen vásárolt Cadillac-jét.
Erre Elvis:
- Tetszik?
Portás:
- Igen uram nagyon szép az autója!
Elvis:
- Rendben van mától a tiéd - és átnyújtotta a slusszkulcsot.

Elvis Presley (rövid életrajz)


Elvis Aaron Presley (1935. január 8. - 1977. augusztus 16.) amerikai énekes, zenész és színész. Elvis, a Rock 'n' Roll királya, vagy a Király néven is ismerik. A 20. század legnagyobb ikonja.

Elvis Presley Tupelóban született 1935. január 8.-án, Gladys Love Smith és Vernon Elvis Presley gyermekeként. Ikertesvére, Jessie Garon halva született.

Elvist gyerekkorában sokat csúfolták érdekes hajviselete miatt, melyet már akkor "belőve" hordott. 12 évesen kapta első gitárját édesanyjától. Első lemeze 1956-ban jelent meg (Jailhouse Rock), mellyel azonnal elsöprő sikert aratott. (Rock and Roll legismertebb képviselője, de a műfaj "teremtése" más nevéhez fűződik).

Anyja 1958-ban hunyt el szívbetegségben. Ugyanebben az évben Elvist behívták katonának a németországi Wiesbadenbe, itt megismerkedett az ezredes lányával, a nála tíz évvel fiatalabb Priscilla Ann Beaulieu-val.

1960-ban leszerelt. Priscillának 6 évig udvarolt, mígnem 1967-ben feleségül vette. Az esküvő után kilenc hónappal megszületett egyetlen lánya, Lisa Marie.

Elvis és Priscilla 1973-ban elváltak. Elvis ezután a serkentőkre szokott rá, amelyet még katonakorában adtak neki és többi társának, hogy éberek maradjanak. (ez valójában kábítószer volt többen is követték "függőségét" pl.: Johnny Cash is. Mivel a szer hatására felpörögtek és Elvis is ezt szedte úgy gondolták nekik is használ) Ezenkívül elhízott, rikító kosztümökbe öltözködött, lassan teljesen tönkrement. Nem tett jót neki az sem, hogy menyasszonya, a szépségkirálynő Linda Thompson 1976-ban elhagyta. Linda után pár hónapig Ginger Alden-nel élt együtt.

Elvis 1977. augusztus 16-án szívroham következtében hunyt el (heroin túladagolás), a mentősök már nem tudták megmenteni az életét. Milliók zarándokoltak el temetésére Memphisbe, amelyen Jimmy Carter elnök is beszédet mondott. Az USA államaiban félárbócra eresztették a lobogókat.

1954 Cadillac

 

1955 kora márciusában Elvis megvette első Cadillac-jét, egy rózsaszín és fehér 1954-es Cadillac-et. Ő és a Blue Moon Boys ezzel jártak 3 hónapig. Az autó leégett, amikor a fék betét lángra kapott Hope és Texarkana között 55 juniusában.

1954 Series 75 Fleetwood Limousine (a kép csak illusztráció)

1956 márciusában vett egy 1954-es Fleetwood Limuzint még a turné kezdete előtt. Eredetileg kék volt, de lefestette sárgára. 57 tavaszán Graceland-be költözött. Amikor szárnyasokat vitt Graceland-re (pulyka, kacsa, csirkék stb..) a le sem szart autót végre leszarták :). A szó legszorosabb értelmében. Szegény verda a kaki-parádé után olyan szinten ürülék kupaccá változott, hogy Elvis megkért egy Cadillac dílert, tisztítsa meg a járművet. Ugyan sikerült, de Presley már nem érezte ugyanannak az autónak. Ekkor úgy döntött itt az ideje újat venni egy 58-as fekete Cadillac Limousine személyében.

1955 Fleetwood 60 Special (a kedvenc)

Elvisnek, - ahogy már írtam - életében sok típus megfordult a kezei között, de kedvence ez az 55-ös Caddy volt. Ez az egyetlen autó amit soha nem ajándékozott vagy adott el. Elvis az anyukájának vette (igaz ő soha nem vezette) 1955 juliusában. Az eredetileg kék autót átfényeztette rózsaszínre. A szomszédban élő Jimmy Sanders vállalta a feladatot. Csak ő tudta a pontos keveréket, amit "Elvis-pink" -nek (Elvis rózsaszínnek) neveztek el. 55 Szeptember 2.-án 1.000$-os kár keletkezett a járműben. 56 márciusában a tetejét fehérre festették át. Elvis kedvence jelenleg a gracelandi Elvis múzeumban tekinthető meg.


1955 Series 75 Fleetwood Limousine

Az autó 1990-ig az Elvis Presley Múzeumban volt látható.2007-ben 275.000 dollárért adták el.
Magának vette (alvázszáma 557547481 - nem tudom az enyémre ki fog emlékezni :)). Eredeti színe világos kék, de gyorsan átfestette feketére. Az akkori banda ezzel az autóval cirkált turnéról turnéra, a felszerelés pedig a tetőn utazott.

1956 Cadillac Eldorado

1956 június 12.-én Elvis és June Juanico (akkori barátnő) Houston-ba repült, hogy megvegye az autót. Akkoriban 10.000$-ba került. Egy átlagos autó ára 3-4.000 dollár volt. Az eredetileg fehér színű fekete belsővel rendelkező Caddyt Jimmyhez vitte, hogy tegye egyedivé (Az 55-ös Cadillac-et is ő festette). A belsőt hófehérré a kasztnit sötét lilává változtatta. Plusz kapott még kipufogó rendszert, a lila padlószőnyegekbe és a bőrbe az "EP" monogramot egy gitárral illetve 2 hangjegyet hímeztette bele. Elvisnek mindig bajai voltak ezzel az autóval ezért 57 december 23.-án eladta. Egy rajongója Mrs Lena Moskovitz vette meg 4893 dollárért. Az asszony újranősült újdonsült férjét "Digger" O'Dell Smith-nek hívták. Ez azért fontos, mert később a "Digger" név (ásó, kubikos) ráragadt az autóra is. Ezután Phenixbe  vándorolt a cabrio. Többen próbálták megvásárolni (tudatában lehettek az előző tulajnak), de nem adták el. Lena 74-ben meghalt  majd 76 július 31.-én árverésre bocsátották. 975 azaz kilencszáz hetvenöt amerikai dollárért vette meg James N. Cantrell autó nepper. A hír bejárta egész Amerikát. Másnap 10.000 $-árt ajánlottak az új tulajnak, de nem adta el. 28.000 $-os restaurálásba kezdett, hogy az eredményt megmutathassa Elvisnek. Sajnos erre nem került sor. Több show-ban és kiállításon részt vett az autó, ma Graceland-ben látható.

1956 Cadillac Sedan

Ez a "Robin tojás" kék Cadillac Genava-ban látható (Svájc), habár dokumentáció nincsen róla, hogy valaha is Elvis tulajdona lett volna.

1957 Cadillac Limousine (a kép csak illusztráció)

57-ben Elvis tulajdonosa volt egy 57-es Limousine-nak. Az autóról kevés info van. Az oregoni Reedsport-ban egy idős bácsié volt halála után jótékony célra ajánlotta fel. 2006-ban a helyi autósboltban tárolták. Állítólag ez az autó is rózsaszín.

1957 Eldorado Brougham (a kép csak illusztráció)

1995-ben a texas-i Paul Rittiner jelezte, hogy nála van az autó, mivel Elvis aláírása van a titel-ben (A title olyasmi, mint nálunk a törzskönyv)

Ez az a gépcsoda a maga idejében áttörés volt. A Luxus szó egyenértékű volt az 1957 Eldorado Brougham-mel. Memóriás,6 irányba állítható elektromos üléssel, 2 darab 4 torkú karburátorral, fényszenzorral, tempómattal, automata váltóval, állomáskeresős rádióval szerelték fel. A lökhárítók nem krómozottak voltak, hanem polírozott alumíniumból készültek. Az ajtók a B oszloptól nyíltak ezzel is kényelmesebbé téve a be és kiszállást. Természetesen nem hiányozhatott az automatikusan nyíló csomagtartó, a centrálzár, a teljesen automata elektromos antenna és a 2 zónás klíma sem. Ezt a modellt gyárilag légruval szerelték ami 60 mérföld-es sebességnél csökkentette az autó hasmagasságát.

1958 Cadillac Limousine (a kép csak illusztráció)

Az autó hol létéről sajnos nincsen információ. Annyit tudni, hogy Elvis 58, 59 körül tulajdonolt egy példányt.

1959 Cadillac (megjegyezném a kedvencem nehéz elfogulatlanul írni róla :))

Ajándékozni ajándékozott, de Elvisnek soha nem volt 59-es Cadillac-je. Sajnos nem élvezhette a történelem legnagyobb szárnyakkal rendelkező autóját, mely az 50-es évek legnagyobb ikonjává nőtte ki magát.

1960 Coupe de Ville

2006 Szeptemberében Angliában árverezték (21.000 fontért) el. Egy Yorkshire-i autógyűjtő tulajdonában volt. Az autó fehér volt rózsaszín tetővel. A kárpit szintén ezt a kombinációt kapta, mindösszesen 74.000 mérföldet futott így nem igényelt túlzott felújítást.

1960 Series 75 Fleetwood Limousine

Ez az autó a guruló luxus. George Barris alakította át 100.000$-ért. Ami eleve szembeötlik, hogy az egész tetejét lelehetett venni. Amolyan kemény tetős cabrio limuzin.

Akkor most nézzünk mit is kaptunk ennyi pénzért:

Aranyszállal szőtt üléseket, telefont, lábtartó, automata 10 lemezes RCA csatlakozású "hifi", TV, kazetta lejátszó, "Forty coats" azaz 40 rétegnyi fényezés (gyöngy, gyémántpor és egy keleti halfajta keverékéből állt), 24 karátos arannyal bevont dísztárcsák, arany fóliával fedték le a hátsó ablakokat illetve a sofőr térelválasztóját is. Elvis 66-ban 24.000$-ért eladta az autót.


1962 Convertible (a kép csak illusztráció)

A 1962-es convertible-t a Hemmings Motor News-ban hirdették 1991-92 körül. Akkor Jack Marshall tulajdonában állt, és nagyon jó állapotnak örvendett. Jack Elvis jó barátja volt.

1963 Coupe de Ville (a kép csak illusztráció)

1964-ben vásárolta vásárolta egy hölgy, aki 20 évig babusgatta és garázsban tartotta. Személyes okokból kifolyólag el kellett adnia, még az eredeti fénykép is megvan, ahogyan Elvis átadja az kulcsokat az akkor még fiatal nőnek. 2001 óta Mark S. tulajdonában van ez az "unmolested survivor" ami ráadásul a királyé volt.

1964 Series 75 Fleetwood Limousine

Ez a 1964-es limuzin szerepel Jim Reid's - "Fond Memories of Elvis" könyvének borítóján. Az alvázszáma szerint (64S016270) eredetileg fekete volt majd átfestették ezüstre. Valószínűleg ez volt Elvis "Las Vegas" autója. Szegény sok aukciót megjárt már jelenleg Jeff Smith tulajdonában van.


1965 Eldorado Convertible

Az Elvis Presley álomautót a Kusztomizerek (átalakítók) királya George Barris tervezte meg Presley segítségével a 60-as évek végén. Sajnos a király már nem élte meg, hogy élőben is láthassa autóját. 1986-ban mutatta be az Elvis Presley Cosmetic Company (E. P. Cosmetics) együtt működve George Barris-szal. 250.000$-t költöttek rá. Az autó az E. P. Cosmetics tulajdonát képezte. Promóciokra használták.

Mit tudott a nagyérdemű:

Ez az autó is megkapta a maga 40 rétegnyi fényezését. Arany kormány, arany keretes telefon és TV, 3 db arany 45-ös bakelit lemez a ponyvatakaróba, és gitár alakú napellenzők.A Mattel cég játék autót is készített belőle. Aztán eladták a japánoknak majd 2002 júliusában tért vissza Californiába. 2004 Áprilisában feltették az ebay-re. A legmagasabb licit csupán 50.000 $ volt így nem sikerült eladni.2007-ben 119.000$-ért árulták, egy privát múzeum vásárolta meg.


1967 Cadillac Eldorado

1967-ben vette majd eladta Pat Priest színésznőnek akivel együtt szerepelt az "Easy Come Easy Go" (Könnyen jön, könnyen megy) c. filmben.

1967 Cadillac Coupe de Ville

A 80-as évek végén, 90-es évek elején felbukkant a Niagara mellett lévő Elvis múzeumban Elvis világos piros Coupe de Ville-je. Elvis és Priscilla ezzel mentek nászútra. Elvis 67 május 11.-én adta el. Az autó

jelenleg egy Elvis Múzeumban látható a  Tennessee állambeli Pigeon Forge-ban.

1968 Eldorado Coupe

1967 dec. 28.-án vette egy memphis-i dílertől. 13 hónapig használta egész addig amíg egyszer nem indult el az autó. Ekkor átlőtte a jobb első sárvédőt. Ezután Elvis ajándékként odaadta Priscilla mostoha apjának. Kevés nyüstölés után Johnny Mac vette meg aki Ausztráliába vitte az autót. 1994-ben a Memphis Rock Cafe vette meg a járgányt. Itt klimatizált, zárt üveg mögött tárolták és a lövésnyom még mindig ott díszelgett a sárvédőn. 1999 március 8.-án egy melbourne-i aukción 90.000$-ért adták el. Még ugyanebben az évben felkerűlt az ebay-re 125.000$-os minimál árral, de nem akadt rá jelentkező. 2009 január elsején Floridában árverezték el.

1968 Sedan de Ville

A kép 1969-ben készült. Elvis vezeti a "Kashmir Ivory" színű 1968 Sedan de Ville-jét. Sajnos további infók nincsenek az autóról.

1971 Cadillac Sedan de Ville

Ez a fekete szedán 71 július 7.-én vásárolta Delta Mae Biggs nagynénjének. Elvis is sokat használta, kíséreti autóként is felvonult. 1974 szeptember 22.-én Elvis elajándékozta akkori barátnője (Linda Thompson) szüleinek. 1981 julius 8-ig a családnál maradt. Ekkor Wolfgang-nek adták el Németországba. 1992 augusztus 25.-én londoni akucion 50.000 fontért kelt el. A tampai milliárdos Jack Jackson vette meg. Sajnos nem sokkal utána repülőgép balesetben elhúnyt. Ezt követően egy califoniai aukcion elárverezték. Az autó Las Vegas-ba kerűlt. 1997-ben a "National Missing Childrens Locate Center Inc" alapítvény
javára felajánlották az árverésből befolyt összeget így 97 januárjában újabb tulaja akadt a Cadillac-nek. 98-ban ismét eladásra került majd 2003-ban Sandra H. Lango vette át, aki szintén ebay-en probálta meg nagyobb haszonnal eladni, de nem siekrűlt.

1972 Cadillac Station Wagon

Már nem lesz újdonság, hogy a pénzéhség erre az autóra is kihatott. A Cadillac Station Wagon-t (alvázszám 6D49R2Q163176) 1999 október 7-8-án árverezték el 34.500$-ért. Az új nepper tulaj egyből tovább szerette volna adni 50.000$-ért. Szerencsére vagy sajnos nem sikerűlt neki. 2005 juniusában emelte a tétet 75.000$-ra , de csak szeptemberbe jött meg rá a vevő, aki 29.972$-át csengetett ki az öreg kombiért. Az új tulaj a floridai Ken Lucci lett, aki mellesleg Cadillac gyűjtő is.

Jack Soden elmondása szerint (elnöke az Elvis Enterprises-nak) az autónak sokkal színesebb a története a többi Elvis járgánynál. Colonel Parker és Jack jót nevettek mikor meglátták az aukció leírását miszerint Elvis Station Wagon-ja eladó. Ugyan Elvis vette, de ajándékba adta Colonel-nek. Las Vegasi autóként Elvis sokszor kölcsönkérte a túrnék idejére. Colonel egy idő után belefáradt a kölcsönadásba és megmondta Elvisnek vegye vissza az autót. Így is történt ekkor kerűlt Gracelandre.


Más források szerint volt egy másik luxus Caddy-je. 1972-es Cadillac Fleetwood-ként kezdte életét. A detroiti gyárból egyenesen az "American Sunroof Company"-hoz kerűlt ahol átalakították Station Wagonra. 24 karátos arany felniket, (nem tárcsákat) 24 karátos arany emblémákat kapott. Teljesen egyedi autóvá változtatták. 1972-ben az ASC 2 ilyent épített. Egyet Elvisnek a másikat Dean Martinnak.

1973 Cadillac Sedan

1994 aprilisában a "Hemmings Motor News" eladásra kínálta Elvis Presley 1973-es arany rendszámos Cadillac-jét mindössze 20.000 mérfölddel, teljesen makulátlan állapotban, összes dokumentációjával.

1974 Cadillac Fleetwood Brougham

Ez a másik Elvis kedvenc autói közül. Csak 17.000 mérföldet futott. A jelenlegi tulaj 1980-ban vette 2000-ben 1.2 millio majd 750.000 végül 500.000 dollárért kínálta eladásra. Természetesen nem kelt el. Az autó még mindig eladó!

1976 Cadillac Fleetwood Eldorado Coupe

Újonnan 14,409$-ért lehetett hozzájutni. Ez volt Elvis utolsó hétvégi autója. A colorádiói Denverben tárolta. Elvis sokszor elrepült Denverbe 1-1 autókázás miatt. Ez is megkapta a Presley féle arany motívumokat és az amúgy is fullos autót még több extrával szereltette fel. Halála után a Jackson trio vette meg, A turnéjuk alatt 1 millio dollárra  bíztosították.1988 aprilisától a vegasi Imperial Palace autó gyűjteményét gazdagította. 2001 juniusában a Kruse International ebay aukcióra bocsátotta, de sikertelenül. A legmagasabb licit 75.100$ volt. Jelenleg nevadai tulaja van.

1976 Cadillac Seville

Leginkább dokumentál autó a teljes parkból. Elvis saját fogorvosának Dr Hoffman-nak ajándékozta. 99.000$-ért kínálták eladásra.

1976 Cadillac Seville

Csak 55,000 mérföldet futott. (száma 6S69R6Q492056). Állítólag az utolsó Elvis által vásárolt autó. A scottsdale-i Barrett Jackson vásárolta meg 1999 januárjában 30.450$-ért egy floridai múzeum számára.

1976 Cadillac Fleetwood Talisman

Állítólag a Király autóparkjához tartozott (írásos nyoma nincsen) a dán Nemzetközi Autó Múzeumban látható.


1977 Cadillac Sedan deVille

Az utolsó előtti. 1998 júliusában Ontarioban árverezték volna el. A minimál ár nem ütötte meg a 75.000$-os alsó határt.

1977 Cadillac Seville

Az utolsó Elvis tulajdonában lévő autó.1994 júniusában a "Butterfield and Butterfield" aukción adták el Las Vegas-ban 101.500$-ért.

A király utolsó útja

1977 augusztus 18.-án Elvis testét 1977-es "Miller-Meteor Landau Traditional Cadillac" vitte végső nyughelyére.
 

B.R.