399 tag, 107 autó a parkolóban, ebbol 29 bérelheto!

Ki volt az első tulaj? Mi lehetett a régi rendszáma?

- 2009.02.04 12:00

Jómagam is átestem ezen a procedúrán. Elöljáróban tudni kell, hogy a 70-es évek elején vezették be a számítógépes nyilvántartást. Ez az iromány az ennél idősebb autók tulajához szól. Értelemszerűen a fiatalabbak benne vannak a rendszerben.


Sajnos megfordultam okmányirodákban, telefonáltam ide-oda, de sehol nem kaptam felvilágosítást. Aztán végre az egyik telefonhívásom célt ért és megtudtam, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala foglalkozik az ilyen kérdésekkel. Egyből tárcsáztam is a weblapon látható számot. Padlót fogtam mikor a vonal másik végén tudták mit akarok. Végre nem kellett magyarázkodni, hogy ez egy öreg autó bla bla bla....

Először az első tulajt szerettem volna felkeresni. Mondták erre nincsen lehetőség, mert a szabályok ezt tiltják, de próbáljam meg írjak egy levelet. - Ma is telefonáltam rendszámügyben, de rákérdeztem ismét a tulaj keresésre. Hivatalos megnevezése is lett hamarosan leírom. - Tehát írtam levelet, válaszként megkaptam, hogy az első tulaja az autónak már elhunyt. És szépen leírták hány tulajdonosa volt még elöttem.
Nézzük, hogyan is néz ki ez a procedúra

Első tulajdonos keresés:

Először is le kell írnunk miért is szeretnénk megtalálni az illetőt. - Esetemben megszerettem volna mutatni neki, hogy majd 50 év múlva is ugyanolyan szép és megbízható az autó, mint fiatal korában. Persze jó érzés lett volna beszélni meghallgatni milyen volt újonnan, mit csinált vagy éppen mit nem csinált stb... - Ezt követően kérjünk kapcsolat felvételi eljárást.
Ez mit takar?
Az első tulajdonost levélben értesítik, hogy ilyen szándékkal érkezett hozzájuk kérvény. Megadják nekik az adatainkat, ha úgy gondolja jelentkezni fog. Egyfajta közvetítőként lép fel a KEK KH. Szerintem ne hagyjuk ki levelünkből azt sem, hogy hozzájárulunk ehhez a procedurához azaz az adataink kiküldéséhez.

Miután megvolt a bevezető jöhetnek az adatok. Motorszám, alvázszám, rendszám, nem árt a forgalmi másolatát mellékelni. Ezután megadjuk a jelenlegi tulajdonos adatait. Nagyon szépen megköszönjük és postán feladjuk vagy faxon elküldjük.

Eredeti rendszám felkutatása:

A helyzet kísértetiesen hasonlít az elöző esethez. Nekem sajnos semmilyen feljegyzésem nincsen az autóm legelső rendszámáról. Így a miért-hez beírtam, hogy dekorációs célom lenne velük illetve legyártatnám őket újra. Megint megadjuk az autó, tulaj adatait.

Ami különbség, hogy ezt a levelet/faxot a Közlekedési Nyilvántartó Osztálynak kell címezni.

A választ pár héten belűl megkapjuk. Ugye, hogy nem is olyan nehéz...
 

2009.02.04.
B.R.