399 tag, 107 autó a parkolóban, ebbol 29 bérelheto!
Látogatás a keszthelyi Cadillac Múzeumban

Látogatás a keszthelyi Cadillac Múzeumban

- 2012.08.20 23:30

Összekötve a kellemest a hasznossal látogatást tettem a keszthelyi Cadillac Múzeumban. A kíváncsiságomat tetézte, hogy az az autó is idekerült, melyre magam is licitáltam.


Még e sorok írása közben is azon gondolkodom mit írjak le és mit ne. Hiszen, ha sokat írok nem lesz mit meghallgatni a múzeumban.

Tekintettel a jó időre az öreg Octavia-val vágtam neki a közel 300 km-es útnak. Odafele megálltam egy CBA-ban, hogy magamhoz vegyek egy kis ásványvizet. Kifelemenet egy Skoda Superb áll seggel az Octavia ajtajánál. Az első gondolatom az volt, hogy b....... beletolattak. De nem csak a trélerre húzták fel. Fura érzés volt mikor beültem és félfordításra indult a kicsi kocsim. 50 éves és még mindig megy, mellettem a 3-4 éveset már a tréler viszi. Semmi rosszindulat nem volt bennem csak mégis a technika fejlődése vajon jó irányban halad? (Persze, gyorsabb, komfortosabb, mindenek felett biztonságosabb, de A-ból B-be már nem biztos, hogy elvisz. Pedig az autókat ezért találták ki. Ez mindegyik autómárkára igaz. A szerelhetetlenségükről meg már ne is beszéljünk.) A nagy forróság ellenére is simán megjártam a távot 900C-os vízzel.

Mindegyik autó érdekes, de kettőt emelnék ki a sorból. Az egyik és egyben a leghíresebb igazi történelmi járgány, mely a Keresztapa (Godfather) c. filmben is szerepelt egy 1932-es Cadillac LaSalle Model 345-B. Fájó szívvel csodáltam meg a patinás óriást és halkan odasúgtam neki "majdnem az enyém lettél". A licit vége után tudtam meg, hogy a nyertes szintén magyar és mégis ideérkezik, bár akkor nem gondoltam volna, hogy lesz lehetőségem személyesen is megnézni ezt a gépcsodát. Kolosszális, monumentális az egész. Minden apró kütyüje megvan és korához képest igen jó állapotnak örvend. A múzeum tulajdonosa, Garamvölgyi Gyula Úr felajánlotta, hogy beindítja, de tartván magamat a veteránosok íratlan szabályához ilyet nem illik kérni. Hazudnék, ha nem szerettem volna meghallgatni, megszagolni, és azt hiszem minden látogató kíváncsi lenne  az öreg V8-as blokk hangjára.

A másik szívszorongató jármű egy 1954-es eredeti állapotú Cadillac Eldorado, mely az 1. igen az ELSŐ hölgy tulajdonosától lett vásárolva. Garamvölgyi Úrral erről is beszéltünk, hogy milyen előkelő család vehette meg akkor ezt az autót, aminek az ára vetekedett egy korabeli Rolls Royce-éval. Erre a járgányra már ráférne a felújítás, de az én álláspontom is az volt, hogy tekintettel a múltjára és a kielégítő kondíciójára vétek volna restaurálni. Ez így szép, így igazi veterán.

Mint a képeken is látszik vannak még szemrevaló négykerekűek a múzeumban, de ezekről majd a túravezető fog mesélni.

veteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum24.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum29.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum16.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum17.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum23.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum27.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum10.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum32.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum21.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum30.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum03.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum09.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum05.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum15.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum04.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum06.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum18.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum25.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum19.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum26.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum31.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum22.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum12.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum28.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum20.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum02.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum01.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum08.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum14.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum11.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum07.JPGveteran-auto.hu - keszthelyi cadillac muzeum13.JPG

B.R.