399 tag, 107 autó a parkolóban, ebbol 29 bérelheto!
Henry Ford találkozója a Cohen testvérekkel

Henry Ford találkozója a Cohen testvérekkel

- 2013.01.11 10:37

Melynek eredménye, hogy a kinti 40 fokban sincsen melegünk az autóban.


Pár napja egy amerikai fórumon olvastam ezt a remek történetet, melynek illik magyarul is megjelennie. Mindig érdekes olvasni, hogyan alkották meg egy-egy extrát melyek ma már széria tartozékok. Ilyen volt az autórádió is.

1937 fullasztó augusztusi napra ébredtünk ismét Michigan-ben. Bőrünket égeti a nap, a légzést nem csak a levegőben keringő szmog nehezíti meg, a páratartalom az az egekben az embernek már autózni sincsen kedve. A 3 Cohen testvér elérkezettnek látja az időt, hogy hírnevet és pénzt keressenek maguknak. Így nagy lelkesedéssel nyitnak be dearborn-i irodába, hogy megmutathassák találmányukat Henry Fordnak.

Norman Cohen (a legidősebb) egyből a közepébe is vág

- Mr. Ford, van egy figyelemre méltó találmányunk, mely forradalmasíthatja az autógyártást. - Ford szkeptikusan nézett, de az agilis fellépés nem hagyta nyugodni kíváncsiságát.
- Szeretnénk Önnek személyesen is bemutatni. Mr. Ford igen elfoglalt ember volt nem ért rá "feltalálókkal" foglalkozni, de engedett nekik és kiment velük az iroda elé, ahol egy fekete autó parkolt. A középső testvér Hyman Cohen kinyitotta az ajtót és megkérte szálljon be a járműbe.

- Hogy mit??!! - kiáltott rá Ford - Megvagytok örülve?? Legalább 90 fok van odabent.

- Igen legalább annyi - mosolygott a legfiatalabb testvér Max Cohen - , de üljön be Mr. Ford és nyomja meg a fehér gombot!

Ford megnyomta a gombot és hirtelen elkezdett beáramlani a hideg levegő, mely elterítette az egész belterett. Az elviselhetetlen melegből gyorsan kellemes hőmérséklet lett.

- Ez hihetetlen! Mennyit szeretnétek kérni a találmányotokért?

Norman határozott hangon válaszolt a kérdésre:

- Az ára 1 millió dollár - kis szünet után folytatta - és még valami... a neve "Cohen Brothers Air-conditioning" ott kell, hogy legyen a Ford logo mellett.

- A pénz nem probléma - válaszolt Ford - de semmiképpen sem fogom ezt a nevet felrakni az autóimra.

Az alkudozás vége 2 millió dollár lett és elhagyták a Cohen Brothers Air-conditioning nevet. Ugye ez már egy happy end szerű lezárás, de az i-re a pontot most tesszük fel. A vezetéknevüket ugyan elhagyták, de a keresztnevük örökre megmaradt minden FORD klímítizált autón. A fokozatállító konzolon azóta is a jelölés NORM, HI, és MAX. Melyek a Cohen testvérek keresztneveiből jöttek létre.

A következő cikkben valóban kitárgyaljuk az autó klíma eredetét. wink

B.R.