399 tag, 107 autó a parkolóban, ebbol 29 bérelheto!
Kipufogó

Kipufogó

- 2014.04.11 22:00

Nem csak a hangja jó


Kezdjük a legelején. Mi is a feladata a kipufogórendszernek?

- hangcsillapítása

- megfelelő áramlás biztosítása

- légszennyezés csökkentése

- a kipufogógáz  szabadba vezetése

 

Hangcsillapítás:

A hangterjedés megakadályozása a különböző hangfrekvenciák előrehaladó ill. a visszaverődő hullámainak átfedésével valósítható meg. Erre többféle módszer is van pl.: fojtás, rezonátor, láncszerű elvezetés, reflexió (visszaverődés).

 

A kipufogó működése:

A gépjárművek kipufogója csövekből és dobokból áll. Modernebb járműveknél a kipufogóba belekerült a katalizátor is, ami a károsanyag kibocsáltás csökkentésén kívül a hangtompításban is szerepet játszik. A kipufogó rendszerekben általában egy vagy két darab kipufogódobot alkalmaznak a kellő hanghatások elérésének érdekében. Az áramlási ellenállását alacsonyan kell tartani, ellenkező esetben a kipufogási ütemben felfelé haladó dugattyút fékezi, ezáltal a motor veszít a teljesítményéből, a megfelelő öblítést gátolja.

Fontos tudni, hogy a kipufogók korrodálását nem a külső, hanem a belső hatások idézik elő. A tüzelő anyag égésénél víz képződik, ami vízgőzként távozik a kipufogórendszerből. Alacsony hőmérsékleten a vízgőz egy része, lehülése következtében lecsapódik, az ebből keletkező kondenzvíz  a kipufogó rendszerben összegyűlik és a kipufogógáz kénkomponensével kénes savat képez. Ez károsítja belülről a kipufogórendszert.

 

Katalizátor működése:

 - www.veteran-auto.hu.jpg

A katalizátor elsődleges feladata, hogy a motorok kipufogógázának károsanyag-tartalmát csökkentse. Működése során fellépő magas hőmérsékleten a benne található nemesfémek a káros anyagok egy részét oxidálják, vagy ártalmatlan anyagokká alakítják. Gyártáskor a nemesfémeket a katalizátor-mag extrudált kerámia méhsejt szerkezetére viszik fel. A kerámia-mag áramlási csatornák százait tartalmazza, ezek biztosítják, hogy az átáramló kipufogógázok a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek a nemesfémekkel. A reakció csakis közvetlen érintkezés útján jön létre, ha a katalizátor magja szénnel, olajjal, vagy ólommal eltömődik, jelentősen lecsökken a katalizátor hatékonysága.

 

B.R.