399 tag, 107 autó a parkolóban, ebbol 29 bérelheto!
Intercooler

Intercooler

- 2010.05.21 21:00

A Hudson Hornet cikkben ugyan feltűnik, de megér egy misét külön is.


Intercooler:

Az intercooler működési elve rém egyszerű. A beáramló levegőt lehűti, melynek így kisebb lesz a sűrűsége. A képlet innentől már rém egyszerű. Kisebb helyet foglal több fér be, tehát még több levegőt tudunk a motorba erőszakolni így jobb lesz az égés. Turbó motoroknál a hőelvezetésben is segíti, mert nem a kipufogógázoktól felmelegedett meleg levegőt kapja meg a blokk.

www.veteran-auto.hu IntercoolerSzáraz intercooler:
Ez a legelterjedtebb fajta. A levegőt (vagy a turbó levegőjét) egy radiátoron vezetik keresztül, melyet a menetszél hűt. Igazán jelentősége a végsebesség fokozásában van. Versenyeken szokták oltóanyaggal vagy szárazjéggel hűteni, de a hirtelen hőingadozás veszélyes lehet a motorra, turbóra és az intercoolerre egyaránt.

 

 

 

 

 

Vízes intercooler:www.veteran-auto.hu Intercooler
Ritkábban alkalmazzák nagy előnye, hogy szinte azonos hőmérsékletet biztosít, így állóhelyzetben is rajtra készülve vagy éppen "alázási funkcióban" is kifejti hatását. Hátránya, hogy működéséhez legalább 2 radiátorra van szükség ami plusz sújt, és több helyet jelent.

 

 

 

 

 

Összefoglalva a motorra jótékony hatással van a hűtött levegő. Kb. 15-20%-os teljesítménynövekedéssel jár egy jól működő intercooler használata.

 

B.R.