399 tag, 107 autó a parkolóban, ebbol 29 bérelheto!
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk

- 2010.12.23 15:25

Az első Télapó szán teszt csak nálunk!


Mint tudjuk a Télapó (Joulu Pukki) a lappföldi Rovaniemi-ben él. Most végre választ kapunk pár érdekes kérdésre, teljesítményadatra stb...

Télapó jelenlegi járművét (mely több évszázad innovatív fejlődésének köszönhető) 1939 óta használja. Ezt a modellt (Rudolf vezérelt) vesszük kicsit nagyító alá. A szerkezet idén töltötte be a 71. évét, tehát
(D) klasszikus II kategóriába tartozik. Műszakilag is egyedülálló szerkezet, hogy miért is? Íme némi tömény műszaki adat:

 

veteran-auto.hu mikulas renszarvasok.jpg

 

Jelenlegi tudásunk szerint a rénszarvasok egyik ismert fajtája sem képes repülni. Igaz, a kutatók szerint még kb. 300 ezer élő szervezetet kell tanulmányozni, hogy ezt biztonsággal kijelenthessük, de ezen élőlények többsége valamilyen rovar,vagy baktérium, így kevés az esély a felfedezésre! Ez a tény azonban nem zárja ki a repülő rénszarvasok létezését!


A világon jelenleg kb. 2 milliárd gyerek él (gyerek=18 év alatti személy). A Télapó nem látogatja meg a muzulmán, hindu, zsidó és buddhista gyerekeket, ami a Télapó munkaterhelését 85%-kal csökkenti, tehát marad 378 millió gyerek. Háztartásonként átlagosan 3,5 gyerek van (a népszámlálási adatok szerint), ami 91,8 millió házat jelent.
Feltételezzük, hogy háztartásonként legalább 1 jó gyerek van!


Télapónak, a különböző időzónák és a Föld tengely körüli forgása miatt 31 órája van (és nem 24) arra, hogy az ajándékokat szétossza, feltételezve, hogy Keletről Nyugat felé halad (ami számunkra teljesen logikus). Ez másodpercenként 822,6 lakást jelent. Tehát lakásonként 1/1000 másodperce van arra, hogy megálljon, kiszálljon a szánból, leugorjon a kéményen, lerakja az ajándékokat, a kéményen visszamásszon, beszálljon a szánba és a következő házhoz menjen. Ha feltételezzük, hogy a 91,8 millió háztartás a világ különböző részein található, akkor az háztartásonként 0,78 mérföldet, összesen 75,5 millió mérföldet jelent. Ekkor még nem számoltuk bele azt, amit 31 óránként egyszer mindenképpen csinál mindenki, valamint az étkezést stb.


Ez 650 mérföld/másodperces (kb. 1000 km/s) sebességet követel, ami a hangsebesség 3000-szerese. Összehasonlításképpen, a leggyorsabb ember által készített jármű, az Ulysses űrszonda mindössze 27,4 mérföldet tett meg másodpercenként. Egy hagyományos rénszarvas legjobb esetben is csak 15 mérföldet (kb. 25 km)képes futni óránként, ha nagyon siet.


A játékok tömege egy újabb érdekes eredményhez vezet. Ha minden gyerek csak egy közepes méretű Lego csomagot kap (kb. 1 kg), az 321300 tonnát jelent, és akkor még nem számoltuk magát a Télapót, aki az állítások szerint igencsak túlsúlyos. A földön egy hagyományos rénszarvas maximum 150 kg-os terhet képes húzni. Feltételezve, hogy a "repülő rénszarvasok" ennél ügyesebbek és tízszer ennyit bírnak el, akkor is 214200 rénszarvasra van szükség, nem pedig 6-8-ra, ahogyan azt a szemtanúk állítják. A sok rénszarvas persze tovább növeli a szán súlyát, ami most már 353.430 tonna. Megint csak összehasonlításként: ez a tömeg négyszer akkora, mint Queen Elizabeth hajó tömege.


Ha ez a 353 430 tonna súlyú szán 1000 km/s-os sebességgel közeledik, akkor nagy légellenállásba ütközik. A légellenállás felhevíti a rénszarvasokat. A két vezér rénszarvas másodpercenként 143 000 000 000 000 (143 trillió) Joule energiát nyel el. Elhanyagolható idő alatt égnek el, (eközben 234 000 000 000 decibel erejű robbanás hallatszik) kigyújtva maguk mögött a többi rénszarvast. Az egész szán ( a rénszarvasokkal együtt) 4,26 ezredmásodperc alatt ég el. A Télapót, akire eközben 297 500 N centrifugális erő hat, 120 kg-os Télapó esetén (ami nagyon kevés) 8 207 123 kg-os erő préseli a szán háttámlájához...

 

Nem semmi szerkezet. Egy vadászrepülőgép-űrhajó-UFO-Star Trek kombinációjából mik ki nem sülnek... Ha megnyitjuk a képet (1 év munkájába telt mire informátorunk megszerezte ezt a titkos FBI fényképet) láthatjuk, hogy az 1000 km/s sebesség eléréséhez 8 erre a célra tenyésztett 4 pata meghajtású rénszarvas működik közre. Fogyasztásuk minimális igazán nagy energiára csak felszálláskor van szükségük. Természetesen mindegyikük különleges azonosítóval van ellátva:

Comet - Üstökös
Cupid - Íjas
Vixen - Csillag
Dancer - Táncos
Prancer - Pompás
Blitzen - Villám
Dasher - Táltos
Donder - Ágas
Red Rudolph - Rudolf a piros orrú

Az agancsok gyakorlatilag törhetetlenek hiszen, ha a fogat egy bozótos részen landol a szán nem sérülhet. Mai nyelven off-road csomagnak neveznénk. A hatalmas erő átvitelére speciális hevedereket, kötőszárakat fejlesztettek ki az Északi-sarkon. Ezeknek az összetétele szigorúan titkos.

veteran-auto.hu rudolf piros.jpgRudolf, aki minden címet fejből tud az orra segítségével képes navigálni. A piros fény az ultrahangszórást jelzi. E kifinomult érszékszerve segítségével navigálja további 7 segítőjét. Természetesen a katonasággal és a légi irányítással megegyeztek. Így az éppen ügyeletben lévő nem fog riasztást adni.

  

 

 

veteran-auto.hu mikulaszan.jpg

Végül, de nem utolsó sorban következik a szán. Kedves Olvasó joggal hiheti azt, hogy ez egy képeslap, de nem. Képeslapnak álcázott újabb titkos dokumentum a 60-as évekből. Jól látszik a több évszázados mérnöki munka. Különösen nagy figyelmet fordítottak a szán aerodinamikájára. Természetesen a vázszerkezet anyaga itt is szigorúan titkos. Ügyelve a részletekre a burkolólapokat régi fényképeket ábrázolófreskó szerű képek borítják. A szán elején takarólapnak álcázott hőpajzzsal találkozhatnánk, ha halandó hozzáférhetne a szerkezethez. Ez lehetetlen, mivel speciális riasztó rendszerrel van felszerelve. Az illetékteleneket pedig örökre eltűntenik az útból. Tehát, ha véletlenül megpillantjuk valahol ne próbáljunk rá felülni. Folytatva az előző gondolatot a hőelvezetést a szántalpakba épített speciális hűtőbordák oldják meg. A súly elosztása nem csak a gondos felpakolás eredménye. A 8 "hajtómű" folyamatosan figyeli és, ha kell "tolóerővel" ellensúlyozza az esetleges kibillenést. A technológia hasonlít a B2 Spirit számítógéprendszeréhez.

veteran-auto.hu b2 spirit.jpg

Minden Olvasónak és nem Olvasónak is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánunk. Senki se feledje ezek az információk szigorúan titkosak!

 

B.R.