Back to top

James Dean Porscheja

2020. 03. 01., vasárnap - 23:40
James Dean www.veteran-auto.hu

1955 szeptember 23-án Alec Guinness  (Csillagok Háborúja) egyik kedvenc éttermébe igyekezett, a Los Angeles-i Villa Capriba. Sajnálatos módon nem foglaltatott helyet, de James Dean az asztalához invitálta. A fiatal James nagy lelkesedéssel mesélt új Porsche 550 Spyderjéről (ebben az évben 90 db-ot gyártottak belőle). Evés után ragaszkodott hozzá, hogy megmutassa az új járgányt Alec-nek. Természetesen nem kellett kétszer felajánlani, ám az autóhoz érve egy különös hangot hallott: "If you get in that Porsche, you will be dead next week" "Ha beleülsz a Porschéba jövőhéten meg fogsz halni". Dean nem vette komolyan és továbbra is használta az autót. Egy héttel később ezzel indult egy autóversenyen (szerződése ezt nem tiltotta). Késésben volt így hűtőig taposta a gázpedált. Egy szabálytalanul elé hajtó Ford Custom Tudor Coupe-ba csapódott. A Fordot vezető fiatal diák zúzódásokkal megúszta, de Dean belehalt sérüléseibe. Szerelője szintén túlélte az ütközést. Határozottan emlékszik utolsó szavaira: "That guy's gotta stop... He'll see us." "A srác meg fog állni...észrevesz minket".

Képtalálatok a következőre: Alec Guinness james dean

A sors fintora, hogy  2 héttel előtte a Nemzeti Országutak Bizottsága számára készített reklámfilmben a gyorshajtás ellen kampányolt. Kaliforniában a 41-46-os főút kereszteződésében ma is emlékmű áll.


Az elátkozott autó továbbra is kísértett. Ehhez hozzá tartozik, hogy George Barris-től vásárolta, (K.I.T.T., Batmobil, Grease... és sok más egyedi autó kitalálója) aki a "Little Bastard" "Kis Fattyú" nevet adta az ezüst villámnak. A megmaradt és használható alkatrészeket Barris-ék visszavásárolták (2500 $-ért) és más autókba építették be.
Troy McHenry egy Beverly Hills-i orvos vette meg a motorját, hogy az ő autójában is az a szív dobogjon, mely egykoron a híres film sztár gépezetében. Sajnos nem tudta, hogy ez a "szív" átkozott. Az első versenyen halálos balesetet szenvedett. Egy másik versenyen William Eschrid (szintén orvos) súlyos sérülésekkel ugyan, de éltben maradt. Ő a hajtásláncot szerelte át saját járművébe. Az abroncsokat egy fiatal embernek sikerült értékesíteni, aki ezt követően árokba zuhant. Egyik  alkalommal elakarták lopni a kormánykereket, az illető ripityára törte a kezét.  Egy másik tolvaj az üléshuzatból szeretett volna hazavinni szinté életveszélyes  sérüléseket szenvedett.


A megmaradt roncs sem hagyta abba a megmagyarázhatatlan jelenségek generálását. Egyik kiállításon rászakadt egy nézőre. Máskor szerelőnek csúszott neki. Sőt az autószállító sofőrje (George Barhuis), érdekes módon elvesztette uralmát a tréler felett és az elszabadult Porsche halálra nyomta. Ha ez nem elég egy garázst is kiégetett amiben tárolták. Ennek az ügynek a pikantériája, hogy csak az autó körül égett el minden a ház többi része érintetlen maradt. 


Ezután az autó rejtélyes módon eltűnt. Mai napig keresik, magas (1 millió dolláros) "vérdíjat" tűztek rá ki. 1960-ban látták utoljára. Vonaton visszaküldték a  műhelybe, de ide soha nem érkezett meg.


Talán még ma is esténként egy 550-es  Spyder köröz Amerika sötét utcáin újabb áldozatot keresve...